Buitensporten

10 kledingtips voor buitensporten in de winter | Fit Functional

chris

Auteur


Chris Stienenbos

Ik wil jullie 10 ultieme tips geven om goed aangekleed te zijn tijdens het buitensporten in de winterperiode.
Nu de winterperiode nadert krijg ik steeds vaker de vraag; ‘Maar Chris, hoe doen jullie dat in de winter. Trainen jullie dan ook gewoon buiten?’ Het antwoordt is; JA! Weet jij waarom wij ervoor kiezen om gewoon buiten te blijven trainen? Omdat je er meer energie van krijgt, je maakt daarnaast ook nog eens meer endorfine (endorfine is het lichaamseigen gelukshormoon) aan dan wanneer je binnen zou trainen. En mega actueel; wist je dat je je lichaam weerbaarder maakt tegen griep door langer dan 30 minuten buiten te zijn bij temperaturen onder de 10 graden?
Voordat we lekker buiten aan de slag kunnen, is het verstandig om deze 10 kledingtips toe te passen! 

10 kledingtips voor buitensporten in de winter

Tip 1: Laagjes kleding

Draag meerdere laagjes over elkaar heen. Het liefst kleding wat ademt zodat het zweet kan verdampen. Dus geen katoen. bijvoorbeeld: Longsleeve thermoshirt, Fit Functional sportshirt en een Fit Functional trainingsjas. Ideaal die laagjes: je kunt extra laagjes uit/aandoen. Krijg je het warm en voel je dat je gaat zweten? Trek een laagje uit. Toch weer iets frisser? Dan trek je weer een laagje aan.

Tip 2: Handschoenen

Je lichaam reageert op kou door bloedvaten te vernauwen en te rillen om warm te blijven. Je organen moeten op lichaamstemperatuur blijven en de uiteinden van je lichaam worden als eerste koud. Zorg er daarom voor dat je goede handschoenen draagt.

Tip 3: Sportmuts

Je hoofd is erg gevoelig voor veranderingen in temperatuur. Wanneer je jouw hoofd goed warm weet te houden doormiddel van een wintermuts, zorg je ervoor dat je hier minder warmte verliest.

Tip 4: Sportbroek

Belangrijk is om een sportbroek/legging te dragen waar jij jezelf prettig in voelt. Nu in de winterperiode is het een aanrader om een sportlegging onder een normale trainingsbroek te doen. Dit is wel pas aan te raden als het richting de 0 graden gaat. Anders is dat al snel te warm en oncomfortabel.

Tip 5: Sokken

Heb je snel koude voeten? Zorg dat je lange wintersportsokken hebt die goed de enkels en je kuiten warm houden. Ook dragen hoge wintersokken bij aan een betere doorbloeding van de spieren en geeft een goede sok stabiliteit aan de kuit en enkel.

Tip 6: Doe warm water in je bidon

Warm water zorgt ervoor dat je letterlijk warm wordt van binnen. Daarnaast kost het je lichaam minder energie om het water op lichaamstemperatuur te krijgen waardoor je meer energie hebt voor je oefeningen en alles uit je workout haalt! Drink ook tijdens het sporten in de winter voldoende (warm) water.

Tip 7: Goed schoeisel

Doe goed en fijn zittende sportschoenen aan. In principe is het normaal niet essentieel om schoenen met noppen te hebben. Nu het wat regenachtiger weer is, zouden schoenen met noppen wel wat praktischer kunnen zijn. Zorg daarnaast voor goed passende schoenen. Te kleine schoenen zorgen voor vervelende problemen en met te grote schoenen krijg je sneller koude voeten.

Tip 8: Regenjas

Regenachtig weer? Neem dan een regenjas mee. Het is erg prettig om een fijne en goed werkende regenjas te hebben. Zo blijft je thermokleding droog en blijf je sneller warm.

Tip 9: Winterjas

Doe voordat je start met de training een dikke winterjas aan. Net voordat de training start kun je hem uit doen. Zo krijg je het nog niet koud voordat je start met de training. Ook na de training is het fijn om snel een winterjas aan te doen, zodat je de lichaamswarmte behoudt die je tijdens de training hebt gecreëerd.

Tip 10: Neem een extra handdoek mee

Wordt er in de winter ooit een grond oefening gedaan, dan wordt er natuurlijk vanuit Fit Functional altijd een matje aangeboden. Mocht je dit te koud vinden, dan heb je 2 opties: Of je doet een staande oefening of je neemt een extra handdoek mee waardoor het minder koud is.

chris

Auteur


Chris Stienenbos – Bewegingsexpert | Fysiotherapeut (i.o) | Eigenaar/Trainer Fit Functional