Waarom buiten sporten? | Fit Functional

chris

Auteur


Chris Stienenbos

Of je nou binnen of buiten sport; sporten is gezond voor iedereen. Maar laten we eens hier dieper naar gaan kijken. Je in het zweet werken op een loopband in een sportschool, of een mooi stuk wandelen/rennen in een natuurlijke omgeving. Wat is nou beter: buiten sporten of juist binnen? Een te kleine, afgesloten ruimte waar veel mensen aan het inspannen zijn, is in ieder geval niet de gezondste omgeving. Daarnaast weten we dat buiten training goed voor je fysieke- en extra goed voor je mentale gesteldheid is.
Wist je dat er in omgeving Veghel prachtige buitensport locaties zijn? Hier zal ik verderop in deze blog wat voorbeelden van geven.

Inhoud


  1. Lichamelijke voordelen van buiten sporten.
  2. Is buiten sporten beter voor iedereen?
  3. Buitensport/beweeg locaties in Veghel en omstreken.

1. Lichamelijke voordelen van buiten sporten.


Minder last van spanning en boosheid

In de afgelopen jaren is er veel onderzoek geweest naar de voor- en nadelen van buiten sporten. Uit die onderzoeken is gebleken dat mensen die in een natuurlijke omgeving bewegen/sporten positievere gevoelens en emoties ervaren dan mensen die in een sportschool bewegen/sporten.

Daarnaast blijkt uit die onderzoeken dat buitensporters minder last hebben van boosheid, depressies en spanningen en dat zij zich fitter, energieker en plezieriger voelen na afloop van de buiten training.

Natuurlijk is er allang bekend dat de mens positief reageert op een groene en natuurlijke omgeving. Dit is namelijk evolutionair bepaald. Dit komt mede vanuit vroeger, de mens is gewend om te overleven in een natuurlijke omgeving.

Verhoogd niveau vitamine D

Het trainen in een natuurlijke omgeving is de beste manier om je lichaam te voorzien van vitamine D. Door het Uv-licht maakt je lichaam deze vitamine aan in de huid, dit is essentieel voor je botten en immuunsysteem.

Pak die winterdip aan

Buitenlicht en dus buiten sporten laat een direct verband zien met een verminderde kans op een depressie. Ook dat heeft mogelijk te maken met de hormoonhuishouding; zon- en daglicht stimuleren de aanmaak van serotonine in de huid. Deze neurotransmitter heeft een positief effect op onze stemming, wat er dus voor zorgt dat je fijner in je vel zit. Daarom is het juist ook goed om in de herfst en in de winter buiten te wandelen/sporten.

Want wat is er nou fijner dan sporten in de frisse buitenlucht?

2. Is buiten sporten beter voor iedereen?


Beter buiten- of binnensporten: Dat is voor iedereen verschillend

Bekende medici geven aan dat buiten sporten in eerste instantie de voorkeur heeft voor iedereen dan binnen sporten. Wel is het zo dat dit voor iedereen anders is. Waarom is dat dan?

De een kan niet goed tegen de winterkou of krijgt sneller een hoofdpijn aanval van fel zonlicht. Wel hangt het van de soort buiten omgeving af. Zijn er wel of niet veel pollen aanwezig enzovoort. Wanneer een sporter/patiënt een specifieke aandoening/ziekte heeft waarbij die door omstandigheden teveel getriggerd wordt in de buitenlucht, dan zou binnensporten misschien eerder de voorkeur hebben.

Echter is dus voor het gros van de mens buiten sporten beter en brengt het veel extra lichamelijke voordelen met zich mee.

3. Buitensport/beweeg locaties in Veghel en omstreken.


1) Sport locatie van Fit Functional

Kruigenstraat 5 in Veghel
Hier vinden wekelijks 10 sporttrainingen plaats georganiseerd door Fit Functional.

2) Het Julianapark in Veghel

Een heel mooi park, waarbij voldoende ruimte is voor een fijne outdoor workout of voor een hardlooptraining.

3) Het Geerbosch in Veghel

Een uitdagend park waar een mooie berg ligt. Hier kun je heel erg leuk gebruik van
maken tijdens een sporttraining of een lekkere wandeling.

4) De Aa-broeken in Veghel

Een mooi natuurgebied waar je uren kan genieten van de mooie omgeving tijdens een wandeling.

5) De Bedafse Bergen in de Maashorst

Een bijzonder mooi stukje oergebied waar je heerlijk vrij kunt wandelen en sporten in het losse zand.

chris

Over de schrijver


Chris Stienenbos

Bewegingsexpert – Fysiotherapeut (i.o.) – Personal trainer – Sportmasseur