Sporten Veghel

Gezondheid, wat is dat nou eigenlijk? | Fit Functional

chris

Auteur


Chris Stienenbos

Vaak krijg ik de vraag of nou iets gezond is wat hij of zij op dat moment aan het doen is. Gezondheid is een heel erg breed begrip. Er zijn inmiddels enorm veel meningen, studies en onderzoeken die elkaar tegenspreken op het gebied van gezondheid. De een vind een bruine boterham wel gezond en de ander vind van niet. Soms is het zelfs zo dat wat voor de een gezond is, is voor de ander ongezond. Wat nou eigenlijk gezondheid is, ligt naar mijn mening daarom ook echt bij jezelf. 

Inhoud


  1. Het opdelen van het begrip gezondheid
  2. Fysieke gezondheid
  3. Gezondheid door voeding
  4. Mentale gezondheid
  5. De conclusie

1. Het opdelen van het begrip gezondheid


Hierboven vertelde ik je al dat er naar mijn mening verschillende factoren zijn die een belangrijke rol spelen of iets wel of niet gezond is voor jou als individu. Het begrip gezondheid kun je opdelen in 3 categorieën: Fysieke gezondheid, gezondheid dat gerelateerd is aan voeding en mentale gezondheid. Elke categorie heeft invloed op jouw totale gezondheid en is per individu anders.

Sporten Veghel

2. Fysieke gezondheid


De eerste categorie die ik met jullie wil bespreken is de fysieke gezondheid. De fysieke gezondheid is mijn specialisatie als fysiotherapeut (in opleiding) en personal trainer. De fysieke gezondheid is vaak datgene waar mensen het over hebben als het gaat over gezondheid. ‘’Wat is het beste voor mijn lichaam?’’ Of ‘’Hoeveel moet ik per week sporten om gezond te zijn?’’ Standaard ‘’open deur’’ antwoorden kunnen veel trainers je wel geven, zoals 2/3x in de week sporten. Maar kloppen die antwoorden wel? Ieder lichaam is anders en ieder lichaam heeft zijn eigen geschiedenis. Zo kan het zijn dat jij je hele leven al 2/3x in de week sport en het verschil zou kunnen maken als je een keer extra gaat trainen in de week. Maar op het moment dat je nog nooit gesport hebt en gelijk 3 keer in de week gaat trainen, dan kan dit ook andere gezondheid gevolgen met zich meebrengen. Fysieke gezondheid gaat dus verder dan het aantal keer sporten in de week. Fysieke gezondheid is voor iedereen anders en wat dus op dit moment voor jou een gezonde keuze is voor het ontwikkelen, herstellen, laten groeien en/of behouden van een gewenste fysieke gezondheid.

3. Gezondheid door voeding


Als er over voeding gesproken wordt zie ik vaak hele harde en duidelijke regels terugkomen. Er wordt gezegd dat je aan die regels moet voldoen en dat het op die manier gezond is. Wat je veel ziet gebeuren is dat mensen hun lichaamsgewicht wegen op een weegschaal en dat voedingsschema’s worden gebaseerd op het aantal macro’s. Macronutriënten zijn; Eiwitten, Koolhydraten en Vetten. Soms kan het bijhouden van de exacte voedingsstoffen goed helpen om verandering bewerk te stellen op kort termijn, echter is het niet gezond om altijd je exacte macro’s bij te houden. Hoewel dit aantal waarschijnlijk wel de juiste hoeveelheid aan voedingsstoffen aangeven voor een bepaalde populatie of het gemiddelde van een populatie. Hoeft dit echter niet voor jou als individu van toepassing te zijn.

Neem je eigen voedingspatroon eens onder de loep, noteer 14 dagen jouw exacte eetschema en evalueer voor jezelf wat mogelijk ervoor zorgde dat jouw voeding ongezond was. Neem exact dat voedingsschema over de volgende 14 dagen en spreek met jezelf af de valkuilen van de eerste 14 dagen aan te passen.

Een gezondheid voedingspatroon is echt letterlijk voor ieder individu anders.

4. Mentale gezondheid


Mentale gezondheid is naar mijn mening de meest onderbelichte vorm van gezondheid. Alles valt en staat bij mentale gezondheid oftewel de mindset. Zoals Annuska van der Heijden erg mooi in haar Liever Lichter Leven model weet uitleggen; Voeding en Bewegen worden gedragen door de Mindset.

Zoals je hier ziet staan, balanceren de ballen van Voeding en Bewegen op de bal van Mindset. Waarom lukt het mensen niet om een gezond beweegpatroon en een gezond voedingspatroon vast te houden, vaak ligt daar een onderbelichte mindset ten grondslag.

Een gemakkelijk voorbeeld; Heb jij vertrouwen in de manier van hoe er getraind wordt, voel jij je prettig in die omgeving, vind jij dat je er succes aan beleefd en zegt jou mentale gezondheid dat deze manier van bewegen goed voor jou is? Dan geeft jou mentale gezondheid aan dat deze manier van bewegen goed voor jou is en weet jij dit hoogst waarschijnlijk gemakkelijker vol te houden. Dit zelfde geldt ook voor het volhouden van een gezond voedingspatroon.

Liever Lichter Leven model

5. Conclusie


Nou heb ik in de bovenstaande situaties uitgelegd hoe ik tegen het begrip gezondheid aankijk. Maar nu vraag jij je misschien af wat dan het concrete antwoordt op de vraag is; Wat is dan echt gezondheid? Om je daar een antwoord op te geven wil ik zeggen dat dit echt per persoon verschillend is. Ieder persoon heeft andere levensbehoeftes om te functioneren in het dagelijks leven. Waar de een meer behoefte heeft aan fysieke gezondheid of het stukje gezondheid op voedingsgebied, alles valt en staat naar mijn mening met een goede mentale gezondheid en een passende mindset bij jouw levensdoelen.

chris

Over de schrijver


Chris Stienenbos