Thuis werken Veghel

Wat is de ideale werkplek en wat zijn RSI klachten | Fit Functional

chris

Auteur


Chris Stienenbos

Wat is de ideale werkplek en wat zijn RSI klachten | Fit Functional

Een goede werkplek/werkomgeving is erg belangrijk voor hoe jij je werk kan doen. Werkhouding, luchtvochtigheid, het uitzicht, de temperatuur en de omgeving, hebben allemaal impact op hoe jij je voelt. Misschien heb je wel eens pijn aan je bovenrug, nek, schouders, armen, polsen, handen of vingers? Dit noemen we RSI klachten. Ook is thuiskomen met hoofdpijn of het ervaren van lage rug klachten voor/tijdens/na het werken veel voorkomend.

Als eerste zal ik een aantal zaken op een rij zetten waarmee je zelf aan de slag kunt om te zorgen voor een goede werkplek. Ook zal ik vertellen wat RSI is en hoe je dit kunt herkennen en voorkomen.

Inhoud


  1. Top 5 punten waar een goede werkplek aan moet voldoen
  2. RSI klachten als gevolg van een verkeerde werkhouding/werkplek
  3. De gouden tip

1. Top 5 punten waar een goede werkplek aan moet voldoen


1) Een juiste werkhouding

Niets is zo belangrijke om de juiste werkhouding te hebben. Zowel op locatie als op jouw eigen thuis werk plaats. De hoogte van het bureaublad, het beeldscherm en je stoel zijn daarbij erg belangrijke componenten. Aan te raden is dan ook om jezelf aan de volgende richtlijnen te houden:
– Stoelhoogte: stel de hoogte zo in dat je knieën in een hoek van 90 graden staan en je voeten plat op de grond staan. Mocht je geen verstelbare stoel hebben en is je stoel niet de juiste hoogte, dan kun je kiezen voor een voetensteun ter verhoging.
– Tafelhoogte: zet je bureau op ellebooghoogte als je op de juiste hoogte van je bureaustoel zit.
– Beeldscherm: zorg ervoor dat de bovenkant van je beeldscherm op ooghoogte staat.
– Beeldscherm afstand: kies ervoor om het beeldscherm minimaal één armlengte van je af te zetten.

2) Een goede luchtvochtigheid

Heb je weleens last tijdens het werken van branderige ogen en hoofdpijn? Dan is het erg aannemelijk dat dit komt doordat de lucht te droog is. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60%. Dit percentage kun je gemakkelijk opkrikken door een bakje water op de verwarming te zetten. Ook zou je een aantal weelderige kamerplanten in jouw werkomgeving kunnen zetten, dit heeft hetzelfde effect als een bakje water op de verwarming. Daarnaast zijn deze weelderige planten ook erg sfeervol en gezond.

3) Zorg voor een goed uitzicht

Waar heb jij jouw bureau staan of waar kijk je heel de dag naar als je op jouw werkplek bent? Wat valt er te zien of juist niet? Wat zijn de kleuren van de muur en het interieur? Dat heeft allemaal sterk te maken met hoe jij je voelt. We hebben niet allemaal het geluk om met een prachtig uitzicht te werken, zoals de trainers bij Fit Functional. Maar we weten dat een rommelig uitzicht vaak zorgt voor onrust, maar witte muren of kale sportschool wanden zijn daarentegen ook inspiratieloos. Probeer voor jezelf te bedenken wat je uitzicht met je doet en in hoeverre een aanpassing wellicht tot verbetering kan leiden.

4) Een prettige temperatuur

Een prettige temperatuur is voor iedereen natuurlijk net even anders. Maar over het algemeen is het in Nederlandse werklocaties tussen de 19 en 21 graden. Het nadeel van een te lage temperatuur tijdens het werken is dat je lichaam teveel energie nodig heeft om zich op te warmen. Het nadeel van een te warmen temperatuur is dat je eerder wat vermoeid raakt en een loom gevoel krijgt. Allebei dus niet ideaal om in te werken. Zorg dus voor een prettige temperatuur.

5) Houd het opgeruimd

Houd het opgeruimd, dit klinkt heet er gemakkelijk, maar blijkt in de praktijk toch vaak moeilijk. Een onopgeruimd bureau zorgt vaak voor onrust, chaos en onoverzichtelijkheid. Denk aan lege koffie kopjes, kladpapiertjes, onnodige kabels of gewoon troep. Deze dingen zorgen ervoor dat je je minder goed kunt concentreren. Zorg er dus voor dat er op je werkplek alleen noodzakelijke items liggen en je met de juiste ruimte en een opgeruimde gedachte kunt werken.

''Een opgeruimde werkplek is een opgeruimd hoofd.''

Chris Stienenbos

2. RSI klachten als gevolg van een verkeerde werkhouding/werkplek


Wat is RSI?

RSI (Repetitive Strain Injury) is een algemene naam voor spier- en gewrichtsklachten aan de handen, polsen, armen, schouders of nek. De letterlijke definitie van een RSI blessure is als volgt; Een blessure door herhaalde belasting. Hierdoor ontstaat er een continue overbelastende spierspanning met als gevolg klachten aan de spieren en gewrichten. RSI blessures komen voornamelijk voor bij mensen die tijdens hun werkzaamheden veel dezelfde beweging/handeling achter elkaar moet uitvoeren. Bijvoorbeeld kassapersoneel, mensen die op kantoor werken of lopende band medewerkers. Bekend is dat ongeveer zo’n 3,2 miljoen Nederlanders last hebben van RSI-klachten. Dit is een enorm grote populatie.

Hoe herken je RSI klachten?

Als je veel een repeteerde beweging maakt kan de doorbloeding slechter worden. Tintelingen, koud of een doof gevoel of lichte pijn zijn de meest voorkomende RSI klachten. Deze klachten kunnen zelfs verergeren tot chronische pijn of stijfheid van het gewricht. Ook is het krijgen van hoofdpijn veel voorkomend als gevolg van RSI. Het grote gevaar van RSI ligt hem in het langzaam ontstaan van klachten. Het is vrij normaal om wel eens een zere pols of dove vingers te hebben. Vaak nemen deze klachten ook af als je niet op het werk bent. Mocht je te lang met deze klachten rond blijven lopen, kan de pijn steeds erger worden en kan er klachtverlies optreden.

3. De gouden tip (voor de ideale werkplek en RSI klachten)


Zelf kun je al heel gemakkelijk een aantal dingen doen om een goede werkplek/werkhouding te creëren en daarmee dus RSI voorkomen. Denk hierbij aan alle bovenstaande punten. Ieder individueel punt kan ervoor zorgen dat jij jezelf niet prettig voelt, stress ervaart en fysieke klachten oploopt zoals RSI.

De gouden tip:
Sta regelmatig op, wissel om de 45 minuten van werkhouding bijvoorbeeld door eens te gaan staan tijdens het werken. Neem op tijd een pauze en maak een wandeling om je lichaam en geest te verlichten
chris

Over de schrijver


Chris Stienenbos