5 cruciale bouwstenen voor een fijner leven | Fit Functional

chris

Auteur


Chris Stienenbos

Zit jij ooit wel eens te denken aan een fijnere of betere leven, alleen weet je niet waar je moet beginnen? Deze blog gaat je 100% helpen om een fijnere levensstijl op te kunnen pakken. Er zijn naar mijn mening 5 cruciale bouwstenen die ervoor zorgen, dat jij een goed fundament legt voor een fijner, gelukkiger en beter leven. Deze cruciale bouwstenen zijn opgebouwd uit gewoontes die je zelf kunt veranderen.
Deze gewoontes bepalen een groot deel van je resultaat en succes in het leven. Maar wist je ook dat goede gewoontes een sterk fundament zijn voor een positiever en gezonder leven? Graag neem ik je mee in de 5 gewoontes die ik momenteel toepas om een fijn leven te leiden, deze 5 cruciale gewoontes kun jij ook gemakkelijk toepassen in jouw levensstijl, succes!

Inhoud


 1. Gewoontes
 2. 5 bouwstenen voor een fijner leven
  – Bouwsteen 1; Beweeg en doe functionele lichaamstraining;
  – Bouwsteen 2; Verminder je stress
  – Bouwsteen 3; Maak een dagplanning – stel dagelijkse doelen
  – Bouwsteen 4; Slaap als een koning
  – Bouwsteen 5; Creëer een duidelijke ochtendroutine
 3. De gouden tip voor het creëren van een fijner leven;

1. Gewoontes


Een gewoonte is een handeling of een manier van handelen die je gewend bent om uit te voeren en die je doorgaans onbewust –  dus zonder erbij na te denken – uitvoert. Je vormt een gewoonte door een bepaalde handeling telkens op dezelfde manier te herhalen. De beste manier om energie te besparen, is om nieuwe vaardigheden en handelingen toe te passen in ons onderbewustzijn. Dit noem je dan gewoontes. Nieuwe gewoontes aanleren doe je dus het makkelijkste door dingen te herhalen binnen een (nieuw) vast patroon of ritme. Door een aanpassing van je gewoontes, creëer je een nieuwe gewoontevorming. Door gewoontes te vormen kan je vaardigheden en handelingen moeiteloos maken, zelfs taken die je eigenlijk vervelend vind.

2. 5 bouwstenen voor een fijner leven


Ik ga je hieronder uitleggen welke 5 bouwstenen ik toepas in mijn levensstijl om een fijnere levensstijl te ervaren. Dit kunnen ook voor jou de basis bouwstenen zijn die ervoor gaan zorgen dat je nog meer uit je leven kan gaan halen! Begin met kleine aanpassingen in je levensstijl, een veel gemaakte fout is meteen drastisch je levensstijl om te gooien.

Ik geef je het advies om na het lezen van deze blog om eens te bekijken wat voor jou kleine veranderingen kunnen zijn om één of twee van deze bouwstenen (gewoontes) een positieve boost te geven.

En onthoud; alle grote doelen beginnen met kleine stappen. Beter kleinere stappen met een gecontroleerde vooruitgang dan met te grote sprongen beginnen en terugvallen in niet willend gedrag.

Bouwsteen 1; Beweeg en doe functionele lichaamstraining

De Nederlandse beweeg norm is als volgt:
- Beweegnorm; 5x per week 30 min matig intensieve beweging zoals wandelen.
- Fitnorm; 2/3x per week 20 min zwaar intensieve lichaamstraining zoals een sporttraining bij Fit Functional.

Deze normen zijn opgesteld aan de hand van wetenschappelijk onderzoek. Deze onderzoeken tonen aan dat regelmatige lichaamsbeweging een factor is die mensen ertoe aanzet gezonder te gaan leven. Denk hierbij aan minder gestrest te zijn, gezonder te gaan eten, minder fastfood te eten, minder te roken, minder alcohol te nuttige en productiever te zijn tijdens werkzaamheden of tijdens het uitvoeren van andere dagelijkse activiteiten. Ook is er een wetenschappelijk verband te vinden in lichaamsbeweging en een beter humeur en een betere slaapkwaliteit.

In totaliteit ervaar je, door te focussen op slechts extra lichaamsbeweging, automatisch positieve effecten op andere momenten in je leven.

Voor mijzelf is bewegen veruit de belangrijkste bouwsteen om meer energie te hebben, beter te slapen, meer motivatie te hebben en geconcentreerde beslissingen te nemen. Al met al, een fijner leven begint bij mij altijd bij voldoende lichaamsbeweging door de week heen.

Bouwsteen 2; Verminder je stress

De volwassen Nederlander ervaart door de week heen regelmatig stress. Iedereen in een andere hevigheid en in een andere vorm, echter is er wel een mogelijkheid om je stress te reguliere. Om mijn stress niveau te verminderen probeer ik altijd de volgende gedachte aan te houden:
1) Maak toekomstplannen, maar ben bezig met vandaag;
2) Neem waar wat er in je omgeving gebeurt en luister naar de signalen van je lichaam;
3) Sta open voor gedachtes en gevoelens van een ander, maar oordeel niet meteen;
4) Besteed je energie aan dingen waar je invloed op hebt;
5) Geniet van waardevolle momenten in het leven;
6) Vier je resultaten en ervaar je bewuste leermomenten.

Door mezelf op de bovenstaande punten te focussen, ervaar ik dat mijn dagen veel beter zijn als ik mezelf hier consequent aanhoudt. Ik ervaar minder stress, wat direct mijn studie, werk en sport prestaties en kwaliteit van leven verbetert. Ook maak ik betere keuzes (ook in drukkere tijden) en kan ik mezelf beter focussen op mijn persoonlijke doelen.

Bouwsteen 3; Maak een dagplanning – stel dagelijkse doelen

Het maken van een goede dagplanning zorgt ervoor dat het uitvoeren van andere dagelijkse gewoontes je gemakkelijker afgaat. Dit komt doordat je bewust tijd vrij maakt om jouw prioriteiten uit te voeren. Wanneer je een activiteit, zoals een training, werk, het huishouden en wandelen plant, is de kans veel groter dat je deze activiteit daadwerkelijk zult gaan uitvoeren.

Persoonlijk merk ik dat de dagen waarbij ik geen duidelijk uitgeschreven planning heb het minst productief zijn. Wanneer ik een hele duidelijke planning maak, zijn deze dagen veel productiever, weet ik mezelf stipt aan afspraken te houden en voorkom ik uitstelgedrag.

Bouwsteen 4; Slaap als een koning

Slapen als een koning of koningin is een belangrijke bouwsteen die enorm veel positieve effecten heeft. Veel recentelijke onderzoeken weten te beschrijven dat personen die consequent een hoge kwaliteit slaap hebben, door de dag heen meer concentratie ervaren en een veel productievere dag hebben. Dagelijkse voorbeelden van de voordelen van het slapen als een koning zijn:
- Scherper en alerter zijn tijdens de dag;
- Vrolijkere en positievere levenshouding;
- Aantrekkelijker uiterlijk;
- Minder vaak ziek;
- Meer controle over je gewicht;
- Een langer leven.

Bouwsteen 5; Creëer een duidelijke ochtendroutine

Wat is een ochtendroutine? Een ochtendroutine is een duidelijk vast patroon waardoor jij jouw dag altijd op een productieve en gezonde manier weet te beginnen. Door in de ochtend meteen tijd vrij te maken voor je persoonlijke doelen en zelfreflectie, begin jij je dag op een proactieve manier en niet op een recreatieve manier, zoals vaak tijdens vakanties wordt gedaan.

De reden waarom een ochtend routine absoluut tot één van de vijf cruciale bouwstenen behoort voor een fijner leven is als volgt; Je verandert je gedrag aan het begin van je dag en beïnvloedt je acties en gedrag voor de rest van de dag op een positieve manier.

3. De gouden tip voor het creëren van een fijner leven


Onderneem actie en wacht niet af totdat er actie uit zichzelf ontstaat, want dat gaat namelijk niet gebeuren!

Gebruik de kracht van deze 5 cruciale bouwstenen in je voordeel. Om een start te kunnen maken voor een fijner leven kun je het volgende doen; Kies in ieder geval één van deze bouwstenen en ga deze direct toepassen in je leven.

Monitor hoe door deze aanpassing jouw leven in positieve zin verbetert en hoe dit jou gedrag heeft beïnvloedt.

chris

Auteur


Chris Stienenbos – Bewegingsexpert | Fysiotherapeut (i.o) | Eigenaar/Trainer Fit Functional