Power Yoga in de frisse buitenlucht van Veghel

chris

Auteur


Chris Stienenbos

Je denkt misschien dat je niet lenig genoeg bent voor yoga. Of dat je tijdens een Power Yoga les alleen maar in een kleermakerszit ademhalingsoefeningen doet. Deze twee aannames ontkracht ik het liefste meteen! Power Yoga is juist geschikt voor iedereen die van uitdagingen houdt. Het zorgt voor rust en het biedt veel lichamelijke voordelen.
Yoga zorgt voor flexibelere en sterkere spieren, een betere houding, een betere concentratie, een verbetering van de ademhaling en een betere doorbloeding. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat wanneer je met regelmaat Power Yoga oefeningen uitvoert, dat het helpt tegen stress. Daarnaast helpt het om slapeloosheid, depressies en angst tegen te gaan.
Sommige mensen kunnen prima een Power Yoga les volgen in een overvolle zaal of in hun eigen woonkamer. Maar in de frisse buitenlucht is Yoga vaak nog fijner. Nu de winter achter ons ligt, is het een super goed idee om gezamelijk de yogamatten buiten op de trainingslocatie van Fit Functional te leggen en het zelf te komen ervaren.
In deze blog vertel ik je graag waarom je waarschijnlijk helemaal vrolijk wordt van de Fit Functional Power Yoga lessen in de frisse buitenlucht.

Inhoud


  1. Mens en natuur
  2. De frisse buitenlucht
  3. Verscherp je waarneming
  4. Opgefriste gedachtes
  5. Activatie van je energie
  6. Maak bewegen in de buitenlucht een onderdeel van je leven

1. Mens en natuur


Een oefening doen met alleen een yogamatje tussen jou en het gras, dat is wel even wat anders dan bewegen op een houten vloer. En al helemaal op een betonnen vloer op 3 hoog in een flatgebouw. De afstand tussen jou en de grond is dan letterlijk groter, en (onbewust) kan het dan ook moeilijker zijn om ontspannen te worden. Terwijl yoga daar juist zo goed voor is. Buiten is het makkelijker om je te focussen op de kracht van de natuur, overbodige energie los te laten en op je ademhaling te letten.

2. De frisse buitenlucht


Over je ademhaling gesproken, reken maar dat die vrolijk wordt van de frisse buitenlucht. Helemaal als je lekker tussen de bomen of op de platteland bent kun je met elke ademhaling een flinke dosis frisse energie binnenkrijgen. Daar kan geen geurkaars, wierook of airco tegenop.

Yoga_Fit Functional_blok

3. Verscherp je waarneming


De kracht van de natuur wordt vaak gelinkt aan de attention restoration theory van Stephen en Rachel Kaplan. Deze theorie beschrijft dat de gerichte aandacht die je nodig hebt om je te concentreren op dagelijkse taken beperkt is en snel uitgeput raakt. Als je je lang of intensief moet concentreren, bijvoorbeeld op een beeldscherm of een boek, ontstaat er ‘aandachtsvermoeidheid’. Je herstelt het beste van deze aandachtsvermoeidheid in een omgeving waar je een andere vorm van aandacht gebruikt. En juist in de natuur gebruik je een heel ander soort aandacht. Je kijkt bijvoorbeeld verder van je af en gebruikt meer zintuigen. Je voelt het zonlicht op je gezicht, de wind waait langs je armen, je ruikt het gras en ziet de wolken voorbij zweven. Tijdens yoga combineer je deze zintuiglijke waarneming met momenten van fysieke controle en een focus op je ademhaling; een perfect recept.

4. Opgefriste gedachtes


Herken je dat gevoel; wanneer je net even in een relaxe flow zit en je alweer allerlei To Do’s van bijvoorbeeld je werk door je gedachtes heen spoken? Buiten is het makkelijker om je gedachtes open en helder te houden. Wanneer je een prachtige horizon ziet, de wolken in de lucht of de zonsondergang achter de bomen, is het makkelijker om je gedachtes helder en scherper te houden. Ook tijdens een yoga les kunnen de subtiele geluiden van de natuur voor meer rust en concentratie zorgen.

image00006

5. Activatie van je energie


Als je lichaam warm wordt en zonlicht je huid raakt tijdens de yogaoefeningen, wakkert dit een bepaalde energie in je lichaam aan. De activatie van deze energie maakt je enthousiast, gepassioneerd, assertief en wilskrachtig. Het versterkt de wil om te creëren en te voltooien. Energie is een enorme bron van kracht die door het doen van yogaoefeningen in de buitenlucht flink wordt versterkt.

6. Maak bewegen in de buitenlucht onderdeel van je leven


Het beoefenen van yogahoudingen in de buitenlucht is een krachtige manier om controle over je lichaam te ervaren. De natuur helpt je hier enorm bij. Maar dat geldt natuurlijk niet alleen voor yoga. Een wandeling in het bos waarbij je bewust let op je ademhaling en je gedachtes focust op alles wat je ziet (in plaats van alle mogelijke zorgen) kan net zo prettig zijn. Dus, ga naar buiten, haal diep adem en geniet.

chris

Over de schrijver


Chris Stienenbos – Bewegingsexpert | Fysiotherapeut (i.o) | Eigenaar/Trainer Fit Functional