Wanneer zijn hardloop- en/of sportschoenen toe aan vervanging? | Fit Functional

chris

Auteur


Chris Stienenbos

Wanneer zijn hardloop- en/of sportschoenen toe aan vervanging?
Laat ik als eerste zeggen; wanneer je klachten begint te krijgen aan je knieën, enkel en/of heupen dat je waarschijnlijk te lang door hebt gelopen met de niet juiste of versleten hardloop- en/of sportschoen. Vaak wilt het zeggen dat de demping en stabiliteit uit je schoen is en dat er sneller klachten ontstaan.
Nou is natuurlijk het geval dat het verouderingsproces van je sportschoenen bij ieder individu anders is. Sommige sporters slijten jaarlijks meerdere paren en andere sporters doen soms met 1 paar schoenen 2/3 jaar.
In de rest van deze blog wil ik je uitleggen over het verouderingsproces van hardloop- en/of sportschoenen en laat je ik het verschil van verouderde en gloed nieuwe hardloopschoenen zien.

Verouderingsproces hardloop- en/of sportschoenen


Hoe snel een schoen verslijt hangt voornamelijk af van de intensiteit dat je ze gebruikt. Om te bepalen of je schoenen toe zijn aan vervanging kun je kijken naar het slijtagepatroon. Om het slijtagepatroon te kunnen beoordelen moet je even op de zool van je schoen kijken. Slijtage onder de hak en bal van de voet zijn belangrijke tekenen van slijtage en veroudering van je schoen.

Toch is het niet altijd zichtbaar dat je schoenen versleten zijn. De zool of het bovenstuk van een schoen slijten namelijk minder snel dan de dempende onderdelen van de schoen. Over het algemeen merk je pas echt dat je oude hardloop- en/of sportschoenen versleten zijn wanneer je een nieuw paar schoenen aantrekt.

Reguliere hardloopschoenen gaan zo tussen de 600 en 1000km mee. Na +/- 1000km zijn je hardloopschoenen voor meer dan 40% van hun oorspronkelijke demping kwijt, waardoor je een grotere kans loopt op blessures.

Loop je meer dan 20km per week, dan wordt er geadviseerd om zeker niet langer dan 40 trainingsweken met je hardloopschoenen te doen.

Voorbeeld: versleten hardloopschoenen


Voorbeeld: gloednieuwe hardloopschoenen


'Je kunt zo wel zien dat nieuwe hardloopschoenen veel fijner lopen dan de oude.'

Vragen over hardloop- en/of sportschoenen? Benader me gerust


Hebt je ooit vragen of hardloop- en/of sportschoenen, weet je niet of jouw schoenen aan vervanging toe zijn en/of zou je eens willen sparren over wat voor jou de juiste sportschoenen zijn? Neem gerust eens contact met mij op, ik ga er graag over met je in gesprek.

chris

Auteur


Chris Stienenbos – Bewegingsexpert | Fysiotherapeut (i.o) | Eigenaar/Trainer Fit Functional