Do’s and Don’ts om de feestdagen door te komen | Fit Functional

chris

Auteur


Chris Stienenbos

Ho, Ho, Ho
De feestdagen staan weer voor de deur en dat betekend veel gezelligheid, onregelmatigheid in jou sportmomenten en misschien wel iets meer en ongezonder eten dan normaal. In deze blog vertel ik je welke dingen je wel of juist niet moet doen om de feestdagen fysiek sterk door te komen.
De gezelligste tijd van het jaar
Persoonlijk vind ik de feestdagen altijd de gezelligste tijd van het jaar. De periode rond de kerst is voor nagenoeg iedereen een tijd van samenzijn, terugkijken op het afgelopen jaar en natuurlijk plannen maken voor het nieuwe jaar. Wat ging er het afgelopen jaar goed, wat heb je bereikt en wat wil je in het nieuwe jaar echt veranderen? Op het eind van het jaar staan we daar elke keer weer bij stil. Dit is natuurlijk dit jaar wel weer een beetje anders door het coronavirus.
Ontregelen
Ondanks de gezelligheid, kan de decembermaand je discipline om regelmatig te bewegen behoorlijk verstoren. Het begint al met de (virtuele) kerstborrels. Deze vinden vaak aan het eind van de dag plaats, zo rond etenstijd. Na een kerstborrel kun je moeite hebben om de discipline op te brengen om thuis nog te gaan sporten of om je hardloopschoenen aan te trekken. Het is natuurlijk helemaal niet zo erg om een keer een training over te slaan, maar je moet ervoor waken dat het in deze tijd niet te vaak gebeurt. Het zijn meestal niet eens zo zeer de kerstdagen en oud en nieuw zelf die de grootste invloed hebben op je sportritme. Met name op de dagen voor en tussen de feestdagen kan het lastig zijn om regelmatig te blijven bewegen. Daarom wil ik je 4 do’s en 4 don’ts meegeven om fit en gezond de feestdagen door te komen.

Do’s;

Wat je juist wel moet doen


Sporten Veghel

1) Blijf in beweging!

Zorg ervoor dat je ook tijdens de kerst-/feestdagen genoeg blijft bewegen. Sporten en bewegen doe je voor je gezondheid, dus waarom zou je hier de laatste weken van het jaar mee stoppen?

Oké, je hoeft niet tijdens de kerst uren op een wielrenfiets te gaan zitten, maar je kunt er wel voor kiezen om toch nog even te gaan hardlopen of een online training van Fit Functional volgen.

Ook kun je voorstellen aan je vrienden en familie om een wandeling maken na de lunch of het diner. Dit is namelijk erg goed voor je stofwisseling en je dagelijkse beweging (net zoals altijd).

2) Sta lekker vroeg op

Door vroeg op te staan, wordt het gemakkelijker om een sportieve activiteit te doen zonder dat je teveel van het ”programma” met familie mist. Zelf vind ik voor het (kerst)ontbijt sporten altijd ideaal. Dan zit je meteen met een voldaan gevoel aan tafel.

3) Kies een goed ontbijt

Zorg dat je niet al begint met allerlei zoetigheid, calorieën bommen en/of snacks. Niet alleen krijg je op deze manier al behoorlijk wat calorieën binnen, je hebt ook heel de dag last van een bloedsuikerspiegel die de hele dag door op en neer gaat.

4) Doe sportievere spelletjes

Hou je van spelletjes? Regel dan een Wii of ander soort spelcomputer waar je beweegspellen mee kunt doen. Dans, ski, tennis. Ben je met veel? Zet dan een competitie op met verschillende onderdelen over de dag verspreid. Zo kom je ongemerkt toch aan je beweging. Iets minder actief misschien, maar ook leuk: ga sjoelen of bowlen.

Don’ts;

Wat je juist niet moet doen


Buitensporten

1) Vergeet de dagen tussen kerst en nieuwjaar niet

We vergeten nog wel eens dat er tussen de kerstdagen en oud en nieuw nog een volle week zit waarin je prima kunt trainen. Vaak hoef je deze dagen al niet te werken en heb je juist meer tijd om een rondje hard te lopen, te fietsen of thuis een workout te doen. Trainen is altijd goed, zowel voor je lichaam als voor je geest. Trainen tijdens deze dagen, kan je echter nog een extra gevoel van voldoening geven.

2) Eet geen grote porties

Door aandachtig te eten en ervoor te zorgen dat je zit terwijl je eet, heb je automatisch kleinere porties nodig. Je lichaam heeft nu eenmaal de tijd nodig om een signaal af te geven dat je vol zit en verzadigd bent.

Geef je lichaam de tijd en je zult zien dat je met minder eten ook gewoon vol zit.

3) Drink niet overbodig veel frisdrank

Zeker als je op je gewicht wilt letten kun je beter zo min mogelijk (lege) calorieën drinken. Alcoholische dranken, frisdranken en vruchtensappen bevatten allemaal calorieën maar geen voedingsstoffen en verzadigen voor geen meter.

Drink daarom meer water of thee en bij behoefte aan iets anders kun je beter kiezen voor light-dranken die geen calorieën bevatten.

4) Slag geen maaltijden over ter compensatie

Zorg ervoor dat je geen van je gebruikelijke maaltijden overslaat, alleen omdat je weet dat er zo veel lekker eten wordt aangeboden. Vaak als je jezelf van eten berooft en je hongerig bent tegen het avondeten, zul je te veel eten en een opgeblazen gevoel krijgen, en misschien zelf een beetje buikpijn.

Zorg er dus voor dat je tijdens de feestelijke periode ontbijt, lunch en diner eet en volg je gebruikelijke honger ‘aanwijzingen’.

Ik wens jullie allemaal hele leuke, gezellige en sportieve feestdagen en een fijne jaarwisseling toe!


Blijf in beweging, blijf gezond! 

chris

Auteur


Chris Stienenbos – Bewegingsexpert | Fysiotherapeut (i.o) | Eigenaar/Trainer Fit Functional